Stellenrust Clement de Lure - 2017

Stellenrust Clement de Lure - 2017

Vinařství: Stellenrust

Odrůdy: Chenin Blanc, Chardonnay, Cabernet Franc

V roce 2010 přišlo vinařství Stellenrust na vinný trh Jižní Afriky s novinkou. První šumivé víno vyrobené klasickou šampaňskou metodou, kdy jsou k tradiční odrůdě Chardonnay přidány nové odrůdy Chenin Blanc a Cabernet Franc. Název Clement de Lure je odvozen od tradičního názvu Crémant de Loire.

Víno pro každou slavnostní příležitost.

Chenin Blanc pochází z vinic starých 32 let (keřovitý styl) nacházející v oblasti Bottelary. Podloží je převážně žulovitého charakteru. Chardonnay pochází z 10 let starých vinic z oblasti Bottelary na písčitém podloží. Vinice Cabernet Franc jsou staré 16 let a nacházejí se v oblasti Helderberg, kde je podloží převážně žulovitého charakteru. 

Chenin Blanc a Chardonnay jsou sbírány při zralosti 18 ° Ballingu, více zralý Cabernet Franc je sbírán při 20 ° Ballingu, čímž se zamezí zeleným tonům ve víně. Díky tomu se také více projeví zralé třešně a červené plody, ale přesto si víno zachová svoji čerstvost a čistotu.

Hrozny jsou šetrně lisovány v tříhodinovém cyklu, což umožňuje pomalé odšťavnění hroznů. Chenin Blanc je fermentován sedm měsíců v tancích s použitím přírodních kvasinek. Chardonnay a Cabernet Franc jsou také fermentovány s použitím přírodních kvasinek ve starších sudech z francouzského dubu (třetí a čtvrté plnění) Po sedmi měsících zrání na kvasinkách jsou jednotlivé odrůdy zceleny, profiltrovány a následně se lahvují k druhotné fermentaci na lahvi.

Do vína, ve kterém se ponechává zbytkový cukr, se před uzavřením zátkou v lahvi přidává speciální kultura kvasinek. Druhotná fermentace v lahvi probíhá po doby 4 týdnů s důrazem na sledování tlaku v lahvi. Po dokončení fermentace víno zraje nejméně 18 měsíců na láhvi. Poté se víno uzavírá korkem a  je před distribucí uloženo po dobu 3 měsíců do sklepa.

Osvěžující víno s příjemnou živou kyselinkou ve vůni připomínající čerstvá jablka a sušenky.

Výborně se hodí k čerstvým ústřicím s brusinkovým dresinkem, kořeněným mořským plodům nebo zahradním salátům s koriandrem.  

Alkohol:11,5 % / pH: 3,1 / Celková kyselost: 8,1 g/L / Zbytkový cukr: 5,2 g/L

Ocenění:

World Sparkling Wine Challenge 2015 - 1st Place
 
Kód:
gpc-918003
Expedice:
do 5 pracovních dnů
Kontaktní formulář
*
*
*

Položky označené * (hvězdičkou) jsou povinné.

Odesláním formuláře souhlasíte se zpracováním osobních údajů.